Meijer Kan (1895- 1962) en Reina Kan Slager (1897-1986)
Meijer Kan is geboren in Meppel op 22 maart 1895 als het eerste kind van Hartog Meijer Kan (1856-1936) en Roelina Wolff (1871-1940). Na hem volgen nog een broer en een zus. Reina Slager ziet het levenslicht in Steenwijk op 9 maart 1897 als dochter van Izak Slager (1858-1938) en Grietje Gokkes (1868-1939). Ze heeft een tweelingzus, Klara, en daarnaast nog zes andere broers en zussen. Het is nooit zeker geweest of Reina wel de juiste naam had. De baker had bij het baden de naambandjes van de arm van de beide baby’s gehaald. Zodoende wist Reina niet zeker of zij Klara of Reina was.
Meijer komt bij zijn vader in de zaak. Hartog Kan dreef in Steenwijk een schroothandel onder de naam H. Kan & Zonen. Ook Reina groeit op in een Joodse handelsfamilie. Haar vader is exporteur van vlees. Na de middelbare school haalt zij een onderwijsakte op de kweekschool. Ze werkt korte tijd als onderwijzeres op een lagere school. Na haar huwelijk stopt ze met werken.
Meijer Kan en Reina Slager trouwen op 20 mei 1920 in Steenwijk, waar het paar zich ook vestigt. Reina krijgt van de huisarts te horen dat zij geen kinderen kan krijgen. Maar op 3 maart 1922 wordt hun enig kind, Hartog Izak Kan (Harry), geboren.
Kort voor de oorlog overlijden de ouders van zowel Meijer als Reina. Het echtpaar overleeft de oorlog in onderduik, evenals hun zoon Harry. Hij duikt onder los van zijn ouders.
Na de oorlog, toen bleek dat Eduard Danneboom (1876-1945) de oorlog niet had overleefd, kocht Meijer Kan diens Zwolse handel in metalen, textielafval, huiden en vellen van Eduard’s weduwe, Selma Danneboom-Katz (1882-1976). Het bedrijf heette vanaf dat moment Kan-Danneboom. Daarnaast kocht hij ook het bedrijf van Salomon Boektje (1890-1945) in Kampen, die eveneens was omgekomen in de oorlog. Uiteindelijk worden de bedrijven geconcentreerd aan de Deventerstraat (de huidige Van Karnebeekstraat 33-37) in Zwolle.
Meijer en Reina verhuizen met hun zoon naar Zwolle. Ze verlaten Steenwijk mede omdat Reina zich daar niet meer op haar gemak voelt; velen uit de Steenwijker Joodse gemeenschap waren tijdens de oorlog omgekomen. Het gezin vestigt zich aan de Anna Paulownastraat. Aan het begin van de jaren vijftig verhuizen zij naar de Hanekamp. In 1954 trouwt Harry met Olga Kok en zij kopen een huis aan de Wipstrikkerallee. Enkele jaren daarna verhuizen Meijer en Reina naar een appartement aan de Wiecherlinckstraat.
Meijer voelt zich ziek, maar hij wacht met een bezoek aan een arts tot het moment dat kleindochter Mirjam (1955) is geboren. Op dat moment blijkt de ziekte al in een vergevorderd stadium te zijn. Meijer overlijdt op 14 juli 1962 in Zwolle. Hij ligt begraven op de Joodse begraafplaats aan de Kuyerhuislaan.
In 1964 verhuist Reina naar de Venus, een bejaardenhuis in Zwolle, waar ze nog 22 jaar zal wonen. Aan kleindochter Mirjam Kan vertelt ze dat ze nooit heeft willen hertrouwen, omdat ze nooit zoveel van een andere man zou kunnen houden. Reina overlijdt op 5 juli 1986 en ligt naast haar man begraven op de Joodse begraafplaats in Zwolle.
Verantwoording:
Bronnen:
Familieoverlevering
Akten burgerlijke stand via www.wiewaswie.nl
Diverse kranten via www.delpher.nl
https://www.joodsmonument.nl/nl/page/227663/eduard-danneboom
Archief Joods Nationaal Fonds, afd. Zwolle.
Tekst:
Mirjam Kan zl, bewerkt en aangevuld door Max Kan, mei 2021